królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym to danie, które stanowi prawdziwe połączenie elegancji i ciepła prosto z domowej kuchni. Majestatycznie połączone smaki białego wina, rozmarynu i śmietany działają na zmysły niezapomnianie. Dostarczają one intensywnego doznania dzięki delikatności mięsa królika, które w połączeniu z aromatycznym sosem tworzy niepowtarzalne danie. To propozycja dla osób, które cenią sobie klasyczne połączenia o nieoczywistym smaku. Królik w winie i śmietanie jest wyszukanym i eleganckim wyborem na uroczysty obiad czy romantyczną kolację. A wszystko to z naciskiem na komfort przygotowywania i domowy klimat.

Składniki:

  • mięso z królika
  • śmietana ukwaszona
  • śmietana 18%
  • masło
  • cebula
  • czosnek
  • kieliszek wina wytrawnego białego lub czerwonego
  • rozmaryn
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • bulion drobiowy
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka
  • ziemniak
  • marchewka
  • torebka kaszy gryczanej np białej
  • koper lub szczypiorek

Królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym – jak zrobić?

  1. Rozpuszczamy masło na patelni (około pół kostki) i opiekamy na nim mięso z królika z każdej strony na rumiany kolor.
    • Dodajemy cebulę posiekaną by się zeszkliła.
    • Gdy już będzie szklista, dodajemy dwa ząbki czosnku i podpiekamy z minutkę by uwolnić zapach.
  2. Tak podpieczonego królika podlewamy winem i dusimy około 10 minut.
    • Następnie podlewamy bulionem.
    • Dodajemy rozmaryn, majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, angielskie ziele, kminek, paprykę słodką tyle ile kto lubi i dusimy kolejne 5 minut.
  3. Przelewamy mięso z sosikiem do naczynia żaroodpornego i pieczemy królika około 1 godzinki w temperaturze 180 stopni. Pamiętajmy by mięso było całkowicie zalane sosikiem.
  4. W tym czasie do szklanki wody dodajemy śmietanę ukwaszoną i słodką oraz łyżkę mąki pszennej i to mieszamy. Następnie po godzinie dodajemy do pieczonego królika i dusimy go w tym kolejne pół godzinki.
  5. W czasie, gdy królik się nam dopieka, kroimy marchewkę i ziemniaka i gotujemy na parze. Dodatkowo gotujemy kaszę.
  6. Wszystko ładnie układamy na talerzu i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego! 🙂

królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym – dodatkowe informacje

Nie podawałam ilości mięsa lub składników, jest to takie danie gdzie każdemu może wyjść smakowo inaczej, zależy to kto co lubi, lubisz rozmaryn to dajesz go więcej, lubisz bardziej majeranek to dajesz jego więcej itd. Jeżeli lubisz inne zioła nie podane w przepisie również możesz je śmiało dodać. Tego dania nie da się zle wykonać. Na prawdę polecam:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRÓLEWSKI ŻUREK
Następny przepis: Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode