Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście

Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście

Przed nami przepis na wykwintne danie, które stanie się prawdziwym ozdobnikiem stołu – królika duszonego w piwie i kiszonej kapuście. Ta tradycyjna okrasa, łącząca w sobie smak delikatnego mięsa królika i wyrazistą nutę kiszonej kapusty, jest doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Duszenie królika w piwie nadaje mu unikalnego aromatu i dodatkowo rozpływa się w ustach. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia domowa potrafi zadziwić swoją różnorodnością i niepowtarzalnością smaków. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy szukają inspiracji na wyjątkowe dania z królika.

Składniki:

  • 500 g bulw topinamburu
  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 4 udka królika
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cebula
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka miodu
  • trawa cytrynowa
  • 100 g masła
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście – jak zrobić?

  1. Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 – 40 minut do miękkości.
  2. Udka z królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.
  3. Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, trawę cytrynową, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.
  5. Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.

xxxx – dodatkowe informacje

zamiast topinamburu królika możemy podać z pieczywem lub ziemniakami pieczonymi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym
Następny przepis: Królik pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode