KRÓLEWSKI ŻUREK

KRÓLEWSKI ŻUREK

Przepis na królewski żurek to prawdziwa ozdoba każdej uroczystości rodzinnej czy świątecznej. Dania kuchni polskiej często charakteryzują się swoją prostotą, ale ten żurek królewski to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Użycie unikalnych składników, jak biały kiełbaski, wędzony boczek, pieczarki, warzywa korzeniowe, ziemniaki i oczywiście tradycyjny żurek, tworzy bogactwo smaków, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Serwowany z łazankami lub ćwierć krówek, ten żurek z pewnością przywróci na twarze gości uśmiech satysfakcji. Przygotuj się, aby skosztować królewskiego żurku, który zdecydowanie jest godny korony.

Składniki:

  • 1 słoik naturalnego żurku / koncentrat UNAMEL /
  • 1 sztuka marchewki
  • 1 sztuka małego korzenia pietruszki
  • 1 sztuka średniej cebuli
  • 1 główka średniego czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag wędzonej polskiej kiełbasy
  • 20 dag gotowanej wieprzowej szynki
  • 6 sztuk jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka tartego chrzanu / najlepiej świeżego /
  • sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny / jeśli dodajemy świeży chrzan /

Królewski żurek – jak zrobić?

  1. Boczek opłukać pokroić w plastry,warzywa obrać umyć, przepołowić. Do garnka wlać około 2,5 l. wody, włożyć boczek, warzywa, kiełbasę pokrojoną w talarki, lekko posolić, wsypać 1 łyżkę majeranku i gotować na wolnym ogniu.
  2. Wywar przecedzić przez sito, przestudzić. Cebulę, czosnek, pietruszkę zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać do wywaru. W zimnym wywarze dokładnie rozprowadzić koncentrat żurku, gotować na wolnym ogniu około 10 min. Dodać chrzan, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Szynkę, boczek, marchew, 2 jajka pokroić w kostkę, kiełbasą w pół talarki i dodać do żurku, zagotować.
  4. Na koniec wsypać drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać w głębokim talerzu, ozdobionym jajkiem pokrojonym na 4 części, gałązkami natki i marchewką.

Żurek królewski – dodatkowe informacje

Wywar można ugotować dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królewski pasztet z resztek
Następny przepis: królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode