Krokiety ziemniaczane z parówką
Krokiety ziemniaczane z parówką to doskonała propozycja na proste i sycące danie główne. Połączenie popieczonych w piekarniku krokietów ziemniaczanych z delikatnie przysmażoną parówką, tworzy niepowtarzalny smak, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To prosty i szybki sposób na domowy obiad, którym można zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Prosty składników sprawia, że przepis ten jest łatwo dostępny dla każdego, kto chciałby spróbować swoich sił w kuchni. Krokiety ziemniaczane z parówką to potrawa, którą możemy przygotować na co dzień, ale także na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- Ciasto ziemniaczane:
- 60 dag gotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- sól morska do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony
- Parówki cienkie dobrej jakości 6-7 sztuk
- bułka tarta z mielonym lnem do panierowania
- olej do smażenia
Krokiety ziemniaczane z parówką – jak zrobić?
- Zimne gotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę do mięsa,wbić jajka,dosypać przyprawy do smaku,dodać kurkumę dla lepszego koloru,masę ziemniaczaną dobrze wyrobić. Parówki odwinąć z folii przekroić na pół. Nabierać w ręce po trochu ziemniaczanej masy,rozpłaszczyć w dłoni nałożyć parówkę i zlepić formując podłużne krokiety.
- Parówki odwinąć z folii przekroić na pół. Nabierać w ręce po trochu ziemniaczanej masy,rozpłaszczyć w dłoni nałożyć parówkę i zlepić formując podłużne krokiety.
- Tak przygotowane krokiety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolniutkim ogniu z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać gorące z ulubioną surówką lub ketchupem.
Krokiety ziemniaczane z parówką – dodatkowe informacje
Gdy będziemy nabierać masę ziemniaczaną warto zwilżyć dłonie zimną wodą – masa nie będzie kleiła się do rąk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety z wafli
Następny przepis: krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym