krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym

krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo – czosnkowym

Zapraszamy do poznania przepisu na wyjątkowe krokiety ziemniaczane ze szpinakiem – pyszną alternatywę dla tradycyjnych krokietów. Ta danie to połączenie delikatnego smaku ziemniaków, lekko korzennego akcentu szpinaku i pikantnej nuty w postaci dipu jogurtowo-czosnkowego. Krokiety są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i aksamitne w środku, a zielony szpinak dodaje im nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych. Wykwintny dip jogurtowo-czosnkowy doskonale komponuje się z kroketami, dostarczając niezapomniane doświadczenie kulinarne. Idealne na weekendowy obiad czy jako przekąska na imprezę.

Składniki:

  • ciasto ziemniaczane:
  • około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 3/4 – 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
  • 2 małe jaja lub 1 duże
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • mąka do obtaczania kotletów
  • farsz:
  • 400 gramów mrożonego szpinaku
  • 3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • dip:
  • duży jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo – czosnkowym – jak zrobić?

  1. Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku. Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.
  2. Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków. Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki. Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy „zawiniątko”, przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
  3. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko. Dipem polewamy krokiety, smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany.

Do masy szpinakowej możemy również dodać twaróg lub ser feta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety ziemniaczane z parówką
Następny przepis: Krokodyl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode