krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo – czosnkowym
Zapraszamy do poznania przepisu na wyjątkowe krokiety ziemniaczane ze szpinakiem – pyszną alternatywę dla tradycyjnych krokietów. Ta danie to połączenie delikatnego smaku ziemniaków, lekko korzennego akcentu szpinaku i pikantnej nuty w postaci dipu jogurtowo-czosnkowego. Krokiety są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i aksamitne w środku, a zielony szpinak dodaje im nie tylko koloru, ale i wartości odżywczych. Wykwintny dip jogurtowo-czosnkowy doskonale komponuje się z kroketami, dostarczając niezapomniane doświadczenie kulinarne. Idealne na weekendowy obiad czy jako przekąska na imprezę.
admin
Składniki:
- ciasto ziemniaczane:
- około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- 3/4 – 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)
- 2 małe jaja lub 1 duże
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz
- mąka do obtaczania kotletów
- farsz:
- 400 gramów mrożonego szpinaku
- 3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 4 – 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- dip:
- duży jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo – czosnkowym – jak zrobić?
- Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku. Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.
- Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków. Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki. Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy „zawiniątko”, przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
- Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę, mieszamy wszystko. Dipem polewamy krokiety, smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Zamiast jogurtu możemy użyć śmietany.
Do masy szpinakowej możemy również dodać twaróg lub ser feta.