Krokiety z wafli

Krokiety z wafli

Miłośnicy kreatywnego podejścia do jedzenia na pewno pokochają ten nietypowy przepis na krokiety, który zupełnie zmienia nasze dotychczasowe rozumienie tego tradycyjnego dania. Krokiety z wafli to wymyślne połączenie polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem. Wykorzystanie andrutów zamiast tradycyjnej panierki nadaje niebanalnego charakteru klasycznym krokiecikom. To wyjątkowy sposób na przerobienie wafla w coś zupełnie nowego. Przepis ten jest idealny dla osób, które lubią poeksperymentować w kuchni, jak również dla tych, którzy szukają prostego, a zarazem efektownego dania na specjalne okazje. Krokiety z wafli to niewątpliwie danie, które zaskoczy Twoich gości.

Składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 500 g pieczarek
  • 500 g karkówki
  • wafel do zwijania krokietów
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • Panierka
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Krokiety z wafli – jak zrobić?

  1. Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut. Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. W maszynce zemleć kapustę, mięso i pieczarki z cebulą.
  2. Masę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać aby była gorąca, dodać natkę pietruszki. Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. Po 1-2 minutach, kiedy wafel zmięknie zwijać jak roladkę. Roztrzepać jajka, posolić. Krokiety maczać w jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, na koniec obsmażyć boki. Podawać gorące z zieleniną i czerwonym barszczykiem.

Krokiety z wafli – dodatkowe informacje

Można kupić gotowe wafle do krokietów lub użyć dużych, przekrojonych na 3 paski. Muszą być jednak cieniutkie, z drobnymi wzorkami po obu stronach. Z tej porcji wyszło mi 15 krokietów, ale zrobiłam dość duże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
Następny przepis: Krokiety ziemniaczane z parówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode