Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem to kombinacja, która sprawdzi się zarówno na rodzinnej kolacji, jak i podczas większych domowych imprez. Ten przepis jest elastyczny – krokiety idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, stąd mogą być doskonałym rozwiązaniem na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Dla osób mających mało czasu istotnym jest to, czy krokiety można mrozić. Odpowiedź brzmi tak – zamrożone krokiety zachowają świeżość i smak. Dzięki temu, możemy przygotować je z wyprzedzeniem i cieszyć się nimi kiedy tylko najdzie nas na nie ochota.

Składniki:

  • Przygotować naleśniki według własnego, sprawdzonego przepisu.
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 15 – 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 2 jajka i bułka tarta do panierki
  • olej rzepakowy do smażenia

1. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Farsz:
    Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oleju, dodać cebulę. Zeszklić, dodać pieczarki i podsmażyć na średnim płomieniu bez przykrycia do momentu kiedy pieczarki puszczą sok, a następnie on sam całkowicie zredukuje się. Odstawić pieczarki do przestudzenia. Gdy pieczarki będą zimne dodać do nich stary ser żółty. Wymieszać. Doprawić odrobiną solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  2. 2.
    Na gotowych naleśnikach rozsmarować po 2 – 3 łyżki farszu. Zwijać krokiety.
  3. 3.
    Na talerzu wymieszać jajko. Każdy krokiet obtoczyć z każdej strony w jajku i bułce tartej. W takiej postaci można krokiety przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni i przed podaniem bezpośrednio smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim płomieniu do uzyskania lekko brązowej lub złocistej skorupki. Podawać solo lub z ketchupem.

Słowa kluczowe: krokiety, czy można mrozić?

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem – dodatkowe informacje

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem możemy również zamrozić w panierce, a następnie odmrożone smażyć na oleju.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu
Następny przepis: Krokiety z wafli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode