Krem Francuski – gotowany
Krem Francuski to klasyczny dodatek do wielu deserów i ciast, który z pewnością dodaje elegancji każdemu wypiekowi. Jego aksamitna, kremowa konsystencja i delikatny smak tworzą idealny kontrast dla cięższych, bardziej sycących deserów. Tradycyjnie wykorzystywany jest jako nadzienie lub glazura do różnego rodzaju ciast i tart. Ten wyjątkowy przepis na gotowany krem francuski jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy jest absolutnie wart każdej chwili spędzonej na jego przygotowaniu. Użyte składniki są prostymi, podstawowymi produktami, które zwykle mamy w kuchni, dlatego nie powinno być problemu z ich zdobyciem.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
Krem francuski – gotowany – jak zrobić?
- Mleko zagotowujemy. W naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszamy mikserem i na przemian wsypujemy mąkę i wlewamy gorące mleko. Powstałą masę zagotowujemy cały czas mieszając.
- Następnie studzimy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z przestudzonym kremem.
- Rozkładamy krem do naczyń, w których będzie podawany, i schładzamy w lodówce.
Krem Francuski – dodatkowe informacje
Do części kremu można dodać kakao i ułożyć na przemian z białym kremem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami
Następny przepis: Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)