Koziołki z parówek

Koziołki z parówek

Z pewnością znacie kiełbaski tradycyjnie podawane jako grillowe przysmaki czy też dodatek do tradycyjnej kapusty. Ale czy znacie koziołki z parówek? To zabawne danie, które jest nie tylko smaczne, ale również prezentuje się bardzo dekoracyjnie. Wielu zapewne kojarzy koziołki z dzieciństwa i smakuje je do dzisiaj. Przygotowanie koziołków z parówek jest proste i nie wymaga skomplikowanych składników – wystarczą parówki, cebula, musztarda, bułka tarta i kilka innych składników. Poniższy przepis można wykorzystać na rodzinnym obiedzie, imprezie lub pikniku. Można je serwować jako przekąskę czy ciekawy dodatek do zupy. Kreatywnie podane, na pewno przyciągną wzrok każdego gościa.

Składniki:

  • 4 sztuki cienkich parówek drobiowych
  • 1 większa cebula
  • przyprawy dowolne, na przykład grill, przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • pikantny keczup

Koziołki z parówek – jak zrobić?

  • 1.
    Obieramy cebule, kroimy na talarki.
  • 2.
    Parówki obieramy z osłonek. Kroimy na pół i nacinamy wszystkie końcówki na krzyż.
  • 3.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, lekko dusimy. Dodajemy parówki. Przykrywamy. Dusimy chwilkę na małym ogniu, potem zwiększamy. Mieszamy, aby nie przypalić. Do momentu, aż rozchylą się końcówki parówek i cebulka zrumieni.
  • 4.
    Danie podajemy od razu na gorąco z keczupem i ładnie udekorowane.
    Z dodatkiem ulubionego pieczywa.
  • 5.
    Smacznego życzę 🙂

Koziołki z parówek – dodatkowe informacje

Danie błyskawiczne, na szybki, pierwszy głód. Możemy wrzucić do środka, jeśli ktoś lubi, np ogórka kiszonego. Kroimy go wówczas w plasterki. Albo wrzucamy pomidorki koktajlowe, pod koniec duszenia. Wtedy nie polewamy keczupem już. Dla amatorów papryki, możemy je w cienkie krążki dorzucić pod koniec, do potrawy. Przypraw używamy według smaku lub wcale możemy ich nie dodawać, bo jest keczup.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kraby z grilla
Następny przepis: Koźlarz marynowany lub babka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode