Koźlarz marynowany lub babka

Koźlarz marynowany lub babka

Pyszny i oryginalny, przepis na koźlarza marynowanego lub babkę, to doskonałość prosto z lasu. Koźlak czerwony, znany również jako koźlarz babka, jest jednym z najpopularniejszych grzybów jadalnych, który smakiem i aromatem przypomina orzechy. Jego mięsiste, ale jednocześnie aksamitne ciało, jest nadzwyczajne smakowite, zwłaszcza po delikatnym marynowaniu. Te wyrafinowane grzyby stanowią doskonałą przekąskę na każdą okazję, a zarazem mogą być doskonałym dodatkiem do wielu dań. Starannie wyselekcjonowane składniki dodatkowe podkreślają wyjątkowy smak samego grzyba. Cieszmy się tym kulinaricznym klejnotem, dla którego warto wybrać się na grzybobranie.

Składniki:

  • Koźlarz – dowolna ilość
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 marchewka
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziarenek gorczycy

Koźlarz marynowany lub babka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić, nie ubierać ze skórek, wypłukać i gotować około 10 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Jeszcze raz gotować około 20 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Zagotować zalewę.
    Z grzybów odciąć korzonki a kapelusze wrzucić do zalewy. Wymieszać i nakładać do słoików. Pasteryzować około 10 min.

Porady – dodatkowe informacje

Koźlarz podczas gotowania czarnieje. Zapobiega temu dodatek octu, stąd też marynowany zachowuje naturalny kolor. Korzonki z koźlarza zamrażam, a później dodaję do potraw bądź robię kotlety.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koziołki z parówek
Następny przepis: Krajanka orzechowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode