Kotlety z sera żółtego
Kotlety z sera żółtego to niezwykle smaczna i sycąca propozycja na obiad. Są to kotlety serowe, które swoją nazwę zawdzięczają gatunkowi sera używanemu do ich przygotowania. Forma podania przypomina znane z włoskiej kuchni kotlety rzymskie, jednak zamiast tradycyjnego mięsa, głównym składnikiem jest tu ser żółty. Jest to doskonała alternatywa dla wegetarian, a także dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje codzienne menu. Wyrazisty smak sera doskonale komponuje się z przyprawami, a chrupiąca panierka dodaje potrawie charakteru.
admin
Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta
- natka pietruszki
- ser żółty GOŁDA
Kotlety z sera żółtego – jak zrobić?
- 1. Jajko rozmącam, bułkę tartą i mąkę rozsyłam na osobne talerzyki.
- 2. Ser kroję na grube plastry.
- 3. Każdy plaster obtaczam w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- 4. Odstawiam plasterki do lodówki.
- 5. Natkę myję, osuszam i obcinam łodyżki.
- 6. Rozgrzewam olej na patelni.
- 7. Ostrożnie wkładam na patelnię natkę, a po 2 sekundach wyjmuję ją łyżką cedzakową i układam na ręczniku papierowym, aby obciekła.
- 8. Przyprawiam natkę lekko solą.
- 9. Ponownie rozgrzewam olej na patelni.
- 10. Ostrożnie wkładam wcześniej przygotowane kawałki sera na patelnię.
- 11. Smażę ser około 2 minut, aż się roztopi w środku i zarumieni na wierzchu.
- 12. Kotlety serowe dekoruję przygotowaną natką.
Kotlety z sera żółtego – dodatkowe informacje
Zwróć uwagę na kolejność przygotowania kotletów serowych, w żadnym razie nie obtaczaj ich w pierwszej kolejności w jajku – najpierw użyj mąki, a dopiero potem jajka 🙂 Dodatkowo, upewnij się, że ser jest dokładnie pokryty panierką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z płatkami owsianymi
Następny przepis: Kotlety z serem żółtym