Kotlety z sera żółtego

Kotlety z sera żółtego

Kotlety z sera żółtego to niezwykle smaczna i sycąca propozycja na obiad. Są to kotlety serowe, które swoją nazwę zawdzięczają gatunkowi sera używanemu do ich przygotowania. Forma podania przypomina znane z włoskiej kuchni kotlety rzymskie, jednak zamiast tradycyjnego mięsa, głównym składnikiem jest tu ser żółty. Jest to doskonała alternatywa dla wegetarian, a także dla tych, którzy chcą urozmaicić swoje codzienne menu. Wyrazisty smak sera doskonale komponuje się z przyprawami, a chrupiąca panierka dodaje potrawie charakteru.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • ser żółty GOŁDA

Kotlety z sera żółtego – jak zrobić?

  1. 1. Jajko rozmącam, bułkę tartą i mąkę rozsyłam na osobne talerzyki.
  2. 2. Ser kroję na grube plastry.
  3. 3. Każdy plaster obtaczam w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. 4. Odstawiam plasterki do lodówki.
  5. 5. Natkę myję, osuszam i obcinam łodyżki.
  6. 6. Rozgrzewam olej na patelni.
  7. 7. Ostrożnie wkładam na patelnię natkę, a po 2 sekundach wyjmuję ją łyżką cedzakową i układam na ręczniku papierowym, aby obciekła.
  8. 8. Przyprawiam natkę lekko solą.
  9. 9. Ponownie rozgrzewam olej na patelni.
  10. 10. Ostrożnie wkładam wcześniej przygotowane kawałki sera na patelnię.
  11. 11. Smażę ser około 2 minut, aż się roztopi w środku i zarumieni na wierzchu.
  12. 12. Kotlety serowe dekoruję przygotowaną natką.

Kotlety z sera żółtego – dodatkowe informacje

Zwróć uwagę na kolejność przygotowania kotletów serowych, w żadnym razie nie obtaczaj ich w pierwszej kolejności w jajku – najpierw użyj mąki, a dopiero potem jajka 🙂 Dodatkowo, upewnij się, że ser jest dokładnie pokryty panierką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z płatkami owsianymi
Następny przepis: Kotlety z serem żółtym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode