Kotlety z płatkami owsianymi
Kotlety mielone z płatkami owsianymi to pyszne i zdrowe danie na obiad lub kolację. Owsiane kotlety są nie tylko sycące, ale także niesamowicie zdrowe, ponieważ płatki owsiane są pełne błonnika, który pomaga utrzymać system trawienny w dobrym stanie. Co więcej, używanie płatków owsianych zamiast bułki tartej daje kotletom wyjątkowo miękką konsystencję. To danie jest również doskonałym źródłem białka. Ta wariacja na tradycyjne kotlety mielone jest łatwa do przygotowania, a składniki są łatwo dostępne. Zapewne zaskoczy ona swoim smakiem zarówno domowników, jak i gości.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mielonego mięsa z szynki
- 1/2 czerstwej kajzerki
- 3 czubate łyżki płatków owsianych „górskich”
- jajko
- sól, pieprz
- bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Kotlety mielone z płatkami owsianymi – jak zrobić?
- Płatki i bułkę wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1,5 godziny. Mocno odciskamy, wodę zachowujemy (będzie ona gęsta).
- Mięso mieszamy z jajkiem, bułką z płatkami oraz przyprawami. Wyrabiamy masę, jeśli będzie zbyt twarda, wlewamy trochę wody z płatków.
- Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Kotlety z płatkami owsianymi – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami i np. surówką z kapusty pekińskiej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z piersi z kurczaka w cieście
Następny przepis: Kotlety z sera żółtego