Kotlety z mięsa i kaszy

Kotlety z mięsa i kaszy

Przygotuj pyszne i syte kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Ten nietypowy przepis na obiad to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne potrawy z nowoczesnym twistem. Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa to doskonałe połączenie wartościowych składników. Kasza gryczana dodaje kotletom niesamowitej chrupkości i jednocześnie sprawia, że są mniej kaloryczne, a mięso zapewnia białko i niepowtarzalny smak. Idealne na rodzinny obiad, wycieczkę czy piknik. Zawierają mnóstwo białka, zbóż pełnoziarnistych i pełnią rolę kompletnej, zrównoważonej potrawy.

Składniki:

  • 30 dag gotowanego mięsa (najlepiej z bulionu, ale może być dowolne)
  • 2 woreczki po 100g kaszy jęczmiennej (może być z warzywami)
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • przyprawy:
  • przyprawa uniwersalna
  • przyprawa do kotletów mielonych
  • sól

Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa – jak zrobić?

  1. 3.

    Do zmielonego mięsa dodać kaszę, jaja i zeszkloną cebulę, przyprawić przyprawą uniwersalną i przyprawą do kotletów i całość wyrobić na jednolitą masę.

  2. 4.

    Z masy formować kotlety i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

  3. 5.

    Podawać z ulubionym sosem i surówką.

Kotlety z mięsa i kaszy – dodatkowe informacje

Dla wzbogacenia smaku możemy użyć kaszy z warzywami lub dodać drobno pokrojone warzywa z rosołu lub posiekaną zieleninę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety z pasztetu
Następny przepis: kotlety z mięsa i ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode