Kotlety z mięsa i kaszy
Przygotuj pyszne i syte kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Ten nietypowy przepis na obiad to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne potrawy z nowoczesnym twistem. Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa to doskonałe połączenie wartościowych składników. Kasza gryczana dodaje kotletom niesamowitej chrupkości i jednocześnie sprawia, że są mniej kaloryczne, a mięso zapewnia białko i niepowtarzalny smak. Idealne na rodzinny obiad, wycieczkę czy piknik. Zawierają mnóstwo białka, zbóż pełnoziarnistych i pełnią rolę kompletnej, zrównoważonej potrawy.
admin
Składniki:
- 30 dag gotowanego mięsa (najlepiej z bulionu, ale może być dowolne)
- 2 woreczki po 100g kaszy jęczmiennej (może być z warzywami)
- 2 jaja
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- przyprawy:
- przyprawa uniwersalna
- przyprawa do kotletów mielonych
- sól
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa – jak zrobić?
-
3.
Do zmielonego mięsa dodać kaszę, jaja i zeszkloną cebulę, przyprawić przyprawą uniwersalną i przyprawą do kotletów i całość wyrobić na jednolitą masę.
-
4.
Z masy formować kotlety i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
-
5.
Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Kotlety z mięsa i kaszy – dodatkowe informacje
Dla wzbogacenia smaku możemy użyć kaszy z warzywami lub dodać drobno pokrojone warzywa z rosołu lub posiekaną zieleninę.