Kotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone z kapustą

Kotlety mielone z kapustą, znane również jako klopsy mielone z kapustą, to tradycyjne danie, które łączy w sobie to, co najlepsze w polskiej kuchni. Fantastycznie smakuje i jest sycące, a przy tym niedrogie i niezwykle proste w przygotowaniu. Drobno pokrojona kapusta dodaje mięsu niesamowitej soczystości i wyjątkowej tekstury, tworząc skuteczny kontrast do dobrze doprawionej, mięsnej części kotleta. To danie jest doskonałe na domowy obiad, ale sprawdzi się też jako smaczny posiłek do zabrania do pracy czy szkoły. Oto nasz ulubiony przepis na kotlety mielone z kapustą, które zadowolą każdego miłośnika mięsnych dań.

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • ¼ główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki sosu Worcester
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z kapustą – jak zrobić?

  1. Kapustę kroimy w paski i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy.
  2. Marchewkę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
  3. Formujemy kotlety, smażymy z obu stron do zarumienienia.
  4. Gotowe.

Słowa kluczowe: klopsy mielone z kapustą, przepis na kotlety mielone z kapustą, kotlety z kapusty i mięsa mielonego

Kotlety mielone z kapustą – dodatkowe informacje

Do kotletów można użyć zarówno chudego mięsa wieprzowego jak i drobiowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety mielone z fetą
Następny przepis: Kotlety mielone z gotowanego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode