Kotlety mielone z fetą

Kotlety mielone z fetą

Zapraszam na aromatyczne i soczyste kotlety mielone z fetą. To połączenie smaku mięsnego kotleta z delikatną nutą greckiego sera feta, który pod wpływem gorąca staje się miękki i pięknie komponuje się z mięsem. Ta wersja malowniczej mielonej to doskonała propozycja na rodzinny obiad czy weekendowy grill. Kotlety mielone z fetą to nowa odsłona klasycznego dania, którym zaskoczysz swoich bliskich. Poza tym, pasuje idealnie na spotkania towarzyskie, gdzie możemy serwować je na ciepło, ale będą też smaczne jako zimna przekąska. Aromatyczne, sycące i niezwykle smakowite – to danie, które musisz spróbować!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • ½ bułki pszennej
  • ¼ szklanki mleka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 20 dag sera feta
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z fetą – jak zrobić?

  1. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajka, dodać odsączoną bułkę i przyprawić całość do smaku. Wymieszać dokładnie.
  2. Ser feta pokroić w małe prostokąty (ok. 1 na 2 cm). Bułkę tartą wysypać na talerzyk. Ręką namoczoną w wodzie formować z masy mięsnej kotlety, na środek każdego położyć kawałek sera i zlepić dookoła, lekko spłaszczyć kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety mielone z fetą – dodatkowe informacje

Zamiast sera feta można użyć także żółtego sera i szynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety mielone w sosie cebulowo-pomidorowym
Następny przepis: Kotlety mielone z kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode