Kotlety mielone w sosie cebulowo-pomidorowym
Składniki:
- Kotlety mielone:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 1 czerstwa kajzerka
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 2 małe cebule
- tłuszcz do smażenia
- Sos:
- 2 cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka śmietany
- ewentualnie woda do podlewania
- kostka bulionowa
- sól, pieprz
- szczypta papryki mielonej
Kotlety mielone w sosie cebulowo-pomidorowym – jak zrobić?
-
1.
KOTLETY MIELONE:Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Mięso zmielić, dodać jajka, bułkę namoczoną i odcisnąć z nadmiaru wody, w razie potrzeby dodać także niewielką ilość bułki tartej. Do masy dodać wcześniej zesklerowaną cebulę, przyprawić i wyrobić masę.
Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
-
2.
SOS CEBULOWO-POMIDOROWY:Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie dodać do niej musztardę, przyprawy i kostkę bulionową. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Do powstałego sosu włożyć kotleciki i chwilę gotować. Podawać z ulubioną surówką, sałatką i ziemniakami. Smacznego
Kotlety mielone w sosie cebulowo-pomidorowym – dodatkowe informacje
Polecam dodac do kotletów nie surową, lecz zeszklona na oleju cebule-kotlety mają ciekawszy smak i sa smaczniejsze.
Jesli sos jest za gesty, mozna podlac go woda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety mielone w waflach
Następny przepis: Kotlety mielone z fetą