Kotlety mielone w waflach
Kotlety mielone w waflach to pomysł, który wprowadzi powiew świeżości do tradycyjnych dań z mięsa mielonego. Ten nietypowy, ale jednocześnie przemyślany przepis łączy w sobie smak soczystych kotletów mielonych z charakterystycznym chrupieniem wafla. To doskonała propozycja dla osób, które chcą nawiązać do klasycznych domowych smaków, ale też dodać do nich nutki nowoczesności. Kotlety w waflu będą niepowtarzalnym i zaskakującym daniem na stole – obiadowym, imprezowym, czy piknikowym. Miłośnicy mięsnych przysmaków z pewnością docenią tę niebanalną interpretację ulubionego dania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 zwykłych suchych wafli kwadratowych lub prostokątnych
- 1 kg mielonego mięsa
- czosnek, sól i pieprz
- 1 jajko do mięsa
- 3-4 jaja do panierki
- 2 łyżki śmietany
- bułka tarta do panierki
- tłuszcz do smażenia
Kotlety mielone w waflach – jak zrobić?
- Mięso z jajkiem i przyprawami wyrobić bardzo dokładnie.
- Posmarować wafel cieniutko tyle by przykryty był w całości wafel, przykryć drugim, docisnąć.
- Tak samo zrobić z resztą wafli i mięsa.
- Po przykryciu ostatnim waflem przykrywamy całość ściereczką bawełnianą, kładziemy na nią deskę i stawiamy coś ciężkiego np. miskę z wodą na 15 do 20 minut by wafle wsiąkły w mięso.
- Całość pokroić na krzyż, wyjdzie 4 kwadraty, a następnie te kwadraty kroimy również na krzyż i mamy 16 kotletów.
- Panierować w roztrzepanym jajku ze śmietaną z dodatkiem soli i bułce tartej i smażymy.
Kotlety mielone w waflach – dodatkowe informacje
Pyszne na ciepło, dobre na zimno. Mogą być podawane jako danie główne lub dodatek do innych potraw. Są świetne do barszczyku czerwonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym
Następny przepis: Kotlety mielone w sosie cebulowo-pomidorowym