Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym

Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym

Zapraszam do spróbowania wyjątkowo aromatycznego i pysznego dania – kotletów mielonych w sosie śmietanowo-grzybowym. To połączenie soczystych, idealnie doprawionych mielonych z delikatnym, kremowym sosem grzybowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten tradycyjny polski przepis, znany również jako klopsy mielone czy zrazy mielone w sosie grzybowym, zadowoli miłośników mięsa i grzybów. Kotlety mielone w sosie śmietanowym to rozpływające się w ustach danie, które pobudzi Twoje kubki smakowe na nowo. Prosty, a jednocześnie wyrafinowany sos śmietanowo-grzybowy dodaje mięsu miękkości i intensywności smaku.

Składniki:

  • 400-500 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 kajzerka świeża
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta, do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 200 g świeżych lub mrożonych grzybów (grzyby ważyłam po rozmrożeniu)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz

Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym – jak zrobić?

  1. Zmielone mięso włożyć do miski.
    Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa.
    Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa.
    Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy.
    Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów.
    Kotlety podsmażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony.
  2. Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę,
    podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby.
    Smażyć 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę. Podsmażyć jeszcze chwilę.
  3. Do podsmażonych kotletów, dodać podsmażone grzyby ze śmietaną i bulion.
    Dusić pod przykryciem 20-30 minut.

Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym – dodatkowe informacje

Ten sos można zrobić do innego mięsa, niekoniecznie do mielonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety mielone na sposób włoski
Następny przepis: Kotlety mielone w waflach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode