Kotlety mielone na sposób włoski

Kotlety mielone na sposób włoski

Kochasz kuchnię włoską i zawsze szukasz nowych pomysłów na jej połączenie ze swoimi ulubionymi potrawami? Przedstawiamy przepis na smakowite kotlety mielone na sposób włoski, które z pewnością przemówią do twojego podniebienia. Proste, ale jednocześnie wyrafinowane, łączą klasykę domowej kuchni z kunsztem kulinarnego świata Italii. Ich główną zaletą jest to, że są szybkie i łatwe do przygotowania, więc możesz je zaserwować nawet podczas niespodziewanej wizyty gości. Jeśli więc jesteś gotów odkryć prawdziwy smak Włoch bez opuszczania swojej kuchni, te kotlety włoskie są właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 5-6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 100g startego żółtego sera
  • 10 zielonych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • 10 średniej wielkości listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • sól, pieprz, olej

Kotlety mielone na sposób włoski – jak zrobić?

  1. Bułkę tartą zalewamy mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.
  2. Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię.
  3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem do zarumienienia.

xxxx – dodatkowe informacje

Kotlety mielone na sposób włoski

Słowa kluczowe: kotlet włoski

Porady

Kotlety możemy usmażyć również na oleju na zwykłej patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety marchewkowe
Następny przepis: Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode