Kotlety marchewkowe

Kotlety marchewkowe

Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla mięsnych kotletów. Mają w sobie wszystko, co najlepsze: są sycące, aromatyczne, a zarazem lekkie i pełne nut warzywnych smaków. Te kolorowe kotleciki marchewkowe doskonale pasują do różnych potraw, świetnie sprawdzając się jako dodatek do sałatek, lub jako samodzielne danie. Wykorzystuje się w nich wszystko co najlepsze w marchewce, a dodatki takie jak cebula i czosnek tylko podkreślają ich wyjątkowy smak. To propozycja zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy chcą urozmaicić sobie dietę. Przygotowanie kotletów marchewkowych jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 8 marchewek
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • łyżeczka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • po 1/2 pęczka posiekanych szczypiorku i natki pietruszki
  • olej

Kotlety marchewkowe – jak zrobić?

  1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy i drobno kroimy.
  2. Warzywa i zieleninę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce i smażymy na patelni w głębokim oleju.

Kotlety marchewkowe – dodatkowe informacje

Izabelli Kowalskiej

Podajemy z sosami, np. musztardowo-chrzanowym, czosnkowym lub keczupem.

Kotlety możemy też doprawić ziołami prowansalskimi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Następny przepis: Kotlety mielone na sposób włoski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode