Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym
Zapraszam do spróbowania wyjątkowo aromatycznego i pysznego dania – kotletów mielonych w sosie śmietanowo-grzybowym. To połączenie soczystych, idealnie doprawionych mielonych z delikatnym, kremowym sosem grzybowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten tradycyjny polski przepis, znany również jako klopsy mielone czy zrazy mielone w sosie grzybowym, zadowoli miłośników mięsa i grzybów. Kotlety mielone w sosie śmietanowym to rozpływające się w ustach danie, które pobudzi Twoje kubki smakowe na nowo. Prosty, a jednocześnie wyrafinowany sos śmietanowo-grzybowy dodaje mięsu miękkości i intensywności smaku.
admin
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 kajzerka świeża
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, majeranek
- bułka tarta, do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
- Sos:
- 200 g świeżych lub mrożonych grzybów (grzyby ważyłam po rozmrożeniu)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1,5 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym – jak zrobić?
-
Zmielone mięso włożyć do miski.
Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa.
Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy.
Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów.
Kotlety podsmażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony. -
Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę,
podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby.
Smażyć 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę. Podsmażyć jeszcze chwilę. -
Do podsmażonych kotletów, dodać podsmażone grzyby ze śmietaną i bulion.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut.
Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym – dodatkowe informacje
Ten sos można zrobić do innego mięsa, niekoniecznie do mielonego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety mielone na sposób włoski
Następny przepis: Kotlety mielone w waflach