Kotlety mielone na sposób włoski
Kochasz kuchnię włoską i zawsze szukasz nowych pomysłów na jej połączenie ze swoimi ulubionymi potrawami? Przedstawiamy przepis na smakowite kotlety mielone na sposób włoski, które z pewnością przemówią do twojego podniebienia. Proste, ale jednocześnie wyrafinowane, łączą klasykę domowej kuchni z kunsztem kulinarnego świata Italii. Ich główną zaletą jest to, że są szybkie i łatwe do przygotowania, więc możesz je zaserwować nawet podczas niespodziewanej wizyty gości. Jeśli więc jesteś gotów odkryć prawdziwy smak Włoch bez opuszczania swojej kuchni, te kotlety włoskie są właśnie dla Ciebie!
admin
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 5-6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 100g startego żółtego sera
- 10 zielonych oliwek
- 10 suszonych pomidorów z oliwy
- 10 średniej wielkości listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- sól, pieprz, olej
Kotlety mielone na sposób włoski – jak zrobić?
- Bułkę tartą zalewamy mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała.
- Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię.
- Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem, ser, pomidory, oliwki, bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.
- Z masy formujemy kotlety, spłaszczamy je i smażymy na patelni grillowej delikatnie wysmarowanej olejem do zarumienienia.
xxxx – dodatkowe informacje
Kotlety mielone na sposób włoski
Słowa kluczowe: kotlet włoski
Porady
Kotlety możemy usmażyć również na oleju na zwykłej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety marchewkowe
Następny przepis: Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym