Kotlety marchewkowe
Kotlety marchewkowe to smakowita alternatywa dla mięsnych kotletów. Mają w sobie wszystko, co najlepsze: są sycące, aromatyczne, a zarazem lekkie i pełne nut warzywnych smaków. Te kolorowe kotleciki marchewkowe doskonale pasują do różnych potraw, świetnie sprawdzając się jako dodatek do sałatek, lub jako samodzielne danie. Wykorzystuje się w nich wszystko co najlepsze w marchewce, a dodatki takie jak cebula i czosnek tylko podkreślają ich wyjątkowy smak. To propozycja zarówno dla wegetarian, jak i tych, którzy chcą urozmaicić sobie dietę. Przygotowanie kotletów marchewkowych jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych.
admin
Składniki:
- 8 marchewek
- 2 jajka
- 2 cebule
- bułka tarta
- łyżeczka czosnku
- sól
- pieprz
- po 1/2 pęczka posiekanych szczypiorku i natki pietruszki
- olej
Kotlety marchewkowe – jak zrobić?
- Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy i drobno kroimy.
- Warzywa i zieleninę wsypujemy do miski, dodajemy jajka i 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy, mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce i smażymy na patelni w głębokim oleju.
Kotlety marchewkowe – dodatkowe informacje
Izabelli Kowalskiej
Podajemy z sosami, np. musztardowo-chrzanowym, czosnkowym lub keczupem.
Kotlety możemy też doprawić ziołami prowansalskimi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i warzywami
Następny przepis: Kotlety mielone na sposób włoski