Kotlety jaglane

Kotlety jaglane

Jeśli szukasz zdrowego, sycącego dania, które jest zarazem smaczne i łatwe do przygotowania, to przepis na kotlety jaglane jest dla Ciebie. Zdrowa kasza jaglana powróciła do łask i coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Kotlety jaglane są nie tylko pyszne, ale również lekkie i pożywne. Zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, co sprawia, że są idealne dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Ten przepis to świetne rozwiązanie na obiad, ale kotleciki jaglane można także podawać na kolację lub jako przekąskę. Przygotowanie ich nie jest trudne, co czyni ten przepis jeszcze bardziej atrakcyjnym.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce oleju)
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Kotlety jaglane – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę opłukać i osączyć,ugotować na 2 szkl.wody,gdy woda się wchłonie dolać mleko,zamieszać i jeszcze chwilę pogotować,zostawić pod przykryciem na 15 minut,następnie wyłożyć do miski i wystudzić. Do ostudzone kaszy dodać starty ser,jajka,mąkę,cebulę i przyprawy,wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem(u mnie sos polski).

Porady – dodatkowe informacje

Kasza jaglana, użyta do przygotowania kotletów jaglanych, jest smaczniejsza, gdy ugotowana jest z dodatkiem mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety fasolowe a la mielone
Następny przepis: Kotlety grubo mielone duszone w cebuli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode