Kotlety fasolowe a la mielone

Kotlety fasolowe a la mielone

Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnej symfonii smaku z naszym przepisem na kotlety fasolowe a la mielone. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią roślinne alternatywy dla tradycyjnych daniach. Te kotlety, będące ciekawym połączeniem fasoli z wybranymi, dobrze dobranymi dodatkami, są w sam raz na każdą okazję. Prosty i szybki do wykonania, ten przepis przekona nawet największych mięsożerców. Kotlety fasolowe to przepyszna oraz pożywna alternatywa dla mięsnych kotletów. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie kulinarnych aromatów. Spróbuj, a z pewnością się nie zawiedziesz.

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
  • Ok. 2 łyżki otrębów owsianych (lub bułki tartej)
  • 2 łyżki startego, żółtego sera*
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka oregano
  • Świeżo mielony, czarny pieprz
  • Sól
  • Ok. 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • Niewielka ilość oleju do smażenia

Kotlety fasolowe a la mielone – jak zrobić?

  1. 1.
    Fasolę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. 2.
    Do masy fasolowej dodajemy otręby (bułkę tartą), starty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. 3.
    Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z masy fasolowej formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  4. 4.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki), kładziemy kotlety. Smażymy z obu stron do zrumienienia (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).

Kotlety fasolowe a la mielone – dodatkowe informacje

Można pominąć ser żółty (w wersji dla wegetarian należy użyć sera na podpuszczce syntetycznej) lub zastąpić go innym (mozzarellą, fetą, itp.) albo wegańskim tofu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kotlety angielskie
Następny przepis: Kotlety jaglane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode