Kotlety fasolowe a la mielone
Zapraszamy do odkrycia niepowtarzalnej symfonii smaku z naszym przepisem na kotlety fasolowe a la mielone. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią roślinne alternatywy dla tradycyjnych daniach. Te kotlety, będące ciekawym połączeniem fasoli z wybranymi, dobrze dobranymi dodatkami, są w sam raz na każdą okazję. Prosty i szybki do wykonania, ten przepis przekona nawet największych mięsożerców. Kotlety fasolowe to przepyszna oraz pożywna alternatywa dla mięsnych kotletów. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie kulinarnych aromatów. Spróbuj, a z pewnością się nie zawiedziesz.
admin
Składniki:
- Puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- Ok. 2 łyżki otrębów owsianych (lub bułki tartej)
- 2 łyżki startego, żółtego sera*
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka oregano
- Świeżo mielony, czarny pieprz
- Sól
- Ok. 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- Niewielka ilość oleju do smażenia
Kotlety fasolowe a la mielone – jak zrobić?
-
1.
Fasolę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę. -
2.
Do masy fasolowej dodajemy otręby (bułkę tartą), starty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. -
3.
Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z masy fasolowej formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. -
4.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki), kładziemy kotlety. Smażymy z obu stron do zrumienienia (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
Kotlety fasolowe a la mielone – dodatkowe informacje
Można pominąć ser żółty (w wersji dla wegetarian należy użyć sera na podpuszczce syntetycznej) lub zastąpić go innym (mozzarellą, fetą, itp.) albo wegańskim tofu.