Kotlet - szwajcar

Kotlet – szwajcar

„Szwajcar” to wyjątkowy przepis na kotleta schabowego z nutą szwajcarskiego smaku. Jest to danie bardzo popularne w Europie Środkowej, łączące soczysty schab z aromatycznym serem, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Idealny dla miłośników klasycznych kotletów szukających nowych, ciekawych wariacji. Często uważany jest za króla kotletów – nie bez powodu, bo smak szwajcarów jest niezwykle intensywny i satysfakcjonujący. Sprawdź ten przepis na Szwajcara, jeżeli pragniesz spróbować czegoś więcej, niż zwykły kotlet schabowy. Przygotowanie go nie jest trudne i na pewno zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich!

Składniki:

  • Schabowy – 1 plaster (około 120 gramów)
  • ser żółty – 3 plastry
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta
  • jarzynka – szczypta
  • jajko – 1 sztuka
  • bułka tarta – 1/4 szklanki
  • olej do smażenia – 2 łyżki

Przepis na kotlet szwajcar – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłukać, osuszyć, rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać – nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser – przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta „złamać” na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować – wkładamy do bułki tartej – jajka – ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.

Kotlet – szwajcar – dodatkowe informacje

Do środka możemy włożyć również plaster wędliny i sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną
Następny przepis: Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode