Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką

Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką

Oto przepis na wyśmienite kotlety z fileta drobiowego, które zaskoczą niejednego miłośnika klasycznych potraw mięsnych. Za ich niezapomniany smak odpowiada wyjątkowa kombinacja seru żółtego i cebulki, która idealnie komponuje się z delikatnością drobiu. Gotowanie tych kotletów to nie tylko przyjemność, ale i możliwość eksperymentowania, np. poprzez dodanie ulubionych przypraw lub zmianę rodzaju sera. Już teraz namawiamy do wypróbowania tego inspirującego przepisu, który jest w sam raz na pyszny obiad czy kolację. Kotlety z fileta drobiowego z serem i cebulką to propozycja dla osób ceniących proste, ale efektowne dania kulinarnych.

Składniki

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 15 dag sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja

Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką – jak zrobić?

  1. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyżej wymienione składniki wkładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja, sól (niewiele ponad dużą szczyptę – majonez sam w sobie jest już słony) i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie.
  2. Łyżką stołową nabieramy masę na kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Osuszamy na papierowym ręczniczku.
  3. Podajemy z ziemniakami „z wody” i surówką.

Kotlety z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką – dodatkowe informacje

Najlepiej jest przygotowywać kotlety z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką na bieżąco, tuż przed podaniem – wtedy są bardzo miękkie i puszyste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet - szwajcar
Następny przepis: Gołąbki jarskie bez zawijania z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode