Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką
Oto przepis na wyśmienite kotlety z fileta drobiowego, które zaskoczą niejednego miłośnika klasycznych potraw mięsnych. Za ich niezapomniany smak odpowiada wyjątkowa kombinacja seru żółtego i cebulki, która idealnie komponuje się z delikatnością drobiu. Gotowanie tych kotletów to nie tylko przyjemność, ale i możliwość eksperymentowania, np. poprzez dodanie ulubionych przypraw lub zmianę rodzaju sera. Już teraz namawiamy do wypróbowania tego inspirującego przepisu, który jest w sam raz na pyszny obiad czy kolację. Kotlety z fileta drobiowego z serem i cebulką to propozycja dla osób ceniących proste, ale efektowne dania kulinarnych.
admin
Składniki
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 2 duże cebule
- 15 dag sera żółtego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką – jak zrobić?
- Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyżej wymienione składniki wkładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja, sól (niewiele ponad dużą szczyptę – majonez sam w sobie jest już słony) i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie.
- Łyżką stołową nabieramy masę na kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Osuszamy na papierowym ręczniczku.
- Podajemy z ziemniakami „z wody” i surówką.
Kotlety z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką – dodatkowe informacje
Najlepiej jest przygotowywać kotlety z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką na bieżąco, tuż przed podaniem – wtedy są bardzo miękkie i puszyste.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlet - szwajcar
Następny przepis: Gołąbki jarskie bez zawijania z pieczarkami