Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną

Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną

Wprowadź odrobinę egzotyki do swojego stołu z naszym przepisem na kotlet schabowy z ananasem i żurawiną. Ten wyśmienity dół z polskiego rodzynków z nutą tropikalnego wyszukanego smaku, połączy tradycyjną polską kuchnię z egzotycznym powiewem. Soczysty schab, słodko-kwasowe żurawiny i egzotyczny ananas tworzą unikalne połączenie smaków. Zaletą tego dnia są bogate aromaty i różnorodność składaników, które uzupełniają się wzajemnie, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Jego wyrafinowany smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na obiad w niedzielę, spotkanie z rodziną lub romantyczną kolację.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry ananasa
  • 4 łyżeczki żurawiny
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną – jak zrobić?

  1. Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron.
  2. Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  3. Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać każdy łyżką sera żółtego.
  5. Na ser położyć plaster ananasa, a do środka włożyć po łyżeczce żurawiny.
  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 2-3 minuty, do rozpuszczenia sera.

Porady – Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną

Zamiast żurawiny można użyć borówki do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet Słoneczny
Następny przepis: Kotlet - szwajcar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode