Kotlet – szwajcar
„Szwajcar” to wyjątkowy przepis na kotleta schabowego z nutą szwajcarskiego smaku. Jest to danie bardzo popularne w Europie Środkowej, łączące soczysty schab z aromatycznym serem, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Idealny dla miłośników klasycznych kotletów szukających nowych, ciekawych wariacji. Często uważany jest za króla kotletów – nie bez powodu, bo smak szwajcarów jest niezwykle intensywny i satysfakcjonujący. Sprawdź ten przepis na Szwajcara, jeżeli pragniesz spróbować czegoś więcej, niż zwykły kotlet schabowy. Przygotowanie go nie jest trudne i na pewno zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich!
admin
Składniki:
- Schabowy – 1 plaster (około 120 gramów)
- ser żółty – 3 plastry
- sól – szczypta
- pieprz – szczypta
- jarzynka – szczypta
- jajko – 1 sztuka
- bułka tarta – 1/4 szklanki
- olej do smażenia – 2 łyżki
Przepis na kotlet szwajcar – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Schab opłukać, osuszyć, rozbić na cienkiego kotleta z obu stron. Najlepiej na schab położyć folie spożywczą i przez nią klepać – nie będzie pryskało po kuchni. Przyprawić solą, pieprzem i jarzynką. Na środek mięsa ułożyć ser – przecięłam na trzy paski sklejone ze sobą plasterki sera. Teraz można to zwinąć jak roladę lub kotleta „złamać” na połowę i takiego panierować. Jajko rozkłócić. Schab panierować – wkładamy do bułki tartej – jajka – ponownie do bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron.
Kotlet – szwajcar – dodatkowe informacje
Do środka możemy włożyć również plaster wędliny i sera.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną
Następny przepis: Kotlet z fileta drobiowego z serem żółtym i cebulką