Kotlet po parysku

Kotlet po parysku

Kotlet po parysku to klasyczne danie kuchni francuskiej, które znalazło swoje miejsce również w sercach smakoszy na całym świecie. Charakterystyczne słone i pikantne smaki łączą się w tym daniu z delikatnym, soczystym filetem drobiowym, tworząc wyjątkowo smaczną i satysfakcjonującą potrawę. Najważniejszym elementem kotleta po parysku jest właśnie filet – najczęściej wykorzystuje się do niego pierś kurczaka. Choć wydaje się on być skomplikowany, jest wystarczająco prosty do przygotowania, by sprawić radość każdemu miłośnikowi kuchni. Przygotuj się więc na doświadczenie smaków Paryża bez wychodzenia z własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • przyprawa do drobiu również do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • 4 jajka
  • olej do smażenia

Kotlet po parysku – jak zrobić?

  1. Filety z kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na 4 połówki, usunąć nożem tłuszcz, następnie rozbić tłuczkiem na deseczce. Najlepiej przez folię spożywczą, ja zawsze używam woreczki śniadaniowe, bo są grubsze i wygodniej mi się w ten sposób rozbija mięso. Mięso przyprawić solą i pieprzem prawdziwym mielonym, oraz ulubioną przyprawą do drobiu. Otoczyć w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Gdy pierwsza strona kotleta się przysmaży przełożyć na drugą stronę i polać jajkiem. Podawać z ulubionymi dodatkami u nas z pieczonymi ziemniaczkami i do tego surówka z marchewki i jabłuszka z dodatkiem śmietany. Smacznego!!!

Porady – dodatkowe informacje

Na każdego kotleta przypada jedno jajko, ale możesz dać mniej.

Każde jajko najlepiej roztrzepać sobie na jednego kotleta, ja to zrobiłam na jednym talerzu i wszystkie jajka razem, następnie tylko polewałam kotlety jak się smażyły na patelni.

Takie kotlety znajdziesz również pod nazwą kotlety jajeczne lub słoneczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet panierowany z żurawiną
Następny przepis: Kotlet po kijowsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode