Kotlet po kijowsku

Kotlet po kijowsku

Kotlet po kijowsku to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich dań kuchni wschodniej, które przyciąga swoim bogactwem smaków. Tradycyjnie kojarzy się z kijowską restauracją „Kijow” i jest podstawowym daniem kuchni ukraińskiej. Mimo wydawałoby się skomplikowanej nazwy, przygotowanie tego przepisu w domu nie jest takie trudne. Kluczowym składnikiem jest świeża pierś z kurczaka, która jest delikatnie rozbijana, nadziewana masłem i ziołami, a następnie smażona do złota. Przygotujcie się na niezapomniane doznania kulinarne, eksplodujące w ustach przy każdym kęsie. Zarówno smakosze mięsa, jak i miłośnicy kuchni wschodniej, z pewnością pokochają ten przepis na kotlet po kijowsku.

Składniki:

  • 12 dag masła
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 8 łyżek tartej bułki
  • Margaryna do smażenia lub inny tłuszcz

Kotlet po kijowsku – jak zrobić?

  1. Schłodź masło w zamrażalniku.
  2. Umyj i osusz filety z kurczaka, delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.
  3. Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki i obsmaż na łyżce masła.
  4. Pokrój pozostałe masło w słupki i włóż je, razem z pieczarkami, na rozbite filety.
  5. Zawiń kotlety, spiąć je wykałaczkami i wstaw na 10 minut do lodówki.
  6. Roztrzep jajka, dodaj 3 łyżki wody, dopraw solą i pieprzem.
  7. Kolejno zanurzaj kotlety w jajku, obtaczaj w bułce tartej.
  8. Smaż na złoto na gorącej margarynie przez 20 minut. Pierwsze 10 minut smaż bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.

Kotlet po kijowsku – dodatkowe informacje

Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet po parysku
Następny przepis: Kotlet schabowy z kością

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode