Kotlet panierowany z żurawiną

Kotlet panierowany z żurawiną

Podbij wyjątkowe smaki włoskiej kuchni, przygotowując nasz rozkoszny kotlet rzymski! Ten wyborny przepis będący pochodną klasycznego kotleta schabowego, wyróżniają jednak niepowtarzalne dodatki jak panierka o chrupiącym posmaku oraz sos żurawinowy, dodający nieco słodkawego, ale i pikantnego akcentu. Kotlet panierowany z żurawiną to danie, które łączy w sobie elementy tradycyjnej, polskiej kuchni z unikalnym smakiem kuchni włoskiej. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Za jego pomocą możemy z łatwością wprowadzić do naszego menu odrobinę śródziemnomorskiej egzotyki.

Składniki:

  • 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa)
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Panierka:
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • żurawina w słoiczku

Kotlet panierowany z żurawiną – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
  2. Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
  4. Gotowe kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną.

Słowa kluczowe: kotlet rzymski przepis

Kotlet panierowany z żurawiną – dodatkowe informacje

Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka – takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym
Następny przepis: Kotlet po parysku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode