Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym

Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym

Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym to lekki, ale sycący posiłek, doskonały dla wegan i wegetarian. Podawane z aromatycznym sosem jogurtowym, stanowią ciekawy pomysł na zdrowy lunch czy kolację. Brokuł jest pełen witamin i błonnika, a połączony z jogurtem tworzy nie tylko smaczne, ale i pożywne danie. Ta propozycja jest również doskonała dla dzieci, które nie przepadają za warzywami, gdyż brokuły są tu podane w nieco innej, bardziej atrakcyjnej formie. Sos jogurtowy do brokułów dopełnia całość, nadając danie wyjątkowej lekkości i świeżości.

Składniki:

  • 500 g brokuła
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g prażonego słonecznika
  • 2 jajka
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • sos:
  • 150 g jogurt
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • koperek
  • kolorowy pieprz
  • sól wg smaku
  • szczypta cukru

Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym – jak zrobić?

  1. Brokuł zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Ser żółty zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Do miski włóż brokuł, ser, prażony słonecznik, pokrojony koperek, jajka, przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Uformuj nie duże kotlety i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
  2. Sos: do miseczki dodaj jogurt, majonez, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojony koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Sos jogurtowy do brokułów.

xxxx – dodatkowe informacje

Kotlety z brokuła świetnie smakują podane na ciepło lub na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki warzywno- pieczarkowe
Następny przepis: Kotleciki z kalafiora i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode