Kotleciki z kalafiora i marchewki
Kotleciki z kalafiora i marchewki to zdrowa, pożywna alternatywa dla mięsnych potraw. Łączą w sobie prostotę przygotowania z dobroczynnymi składnikami, takimi jak: kalafior, marchewka, a także jajka i mąka pszenna, które nadają im idealną, kruchej konsystencji. Ten przepis to doskonały wybór dla osób, które kochają jedzenie roślinne i szukają nowych, kreatywnych pomysłów na warzywne dania. Kotleciki te sprawdzą się jako drugie danie lub rozbudowana przekąska, a ich przyjemny kolor i kształt na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Więc jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni i cenisz sobie zdrową dietę, koniecznie wypróbuj kotleciki z kalafiora i marchewki.
admin
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3-4 jajka
- natka pietruszki (według uznania – ja dodałem około 6 łyżek)
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Kotleciki z kalafiora i marchewki – jak zrobić?
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem.
- Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem.
- Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy. Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor.
Kotleciki z kalafiora i marchewki – dodatkowe informacje
Fani panierki na kotlecikach mogą kotleciki obtoczyć w bułce tartej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym
Następny przepis: Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem