Kotleciki z kalafiora i marchewki

Kotleciki z kalafiora i marchewki

Kotleciki z kalafiora i marchewki to zdrowa, pożywna alternatywa dla mięsnych potraw. Łączą w sobie prostotę przygotowania z dobroczynnymi składnikami, takimi jak: kalafior, marchewka, a także jajka i mąka pszenna, które nadają im idealną, kruchej konsystencji. Ten przepis to doskonały wybór dla osób, które kochają jedzenie roślinne i szukają nowych, kreatywnych pomysłów na warzywne dania. Kotleciki te sprawdzą się jako drugie danie lub rozbudowana przekąska, a ich przyjemny kolor i kształt na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Więc jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni i cenisz sobie zdrową dietę, koniecznie wypróbuj kotleciki z kalafiora i marchewki.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3-4 jajka
  • natka pietruszki (według uznania – ja dodałem około 6 łyżek)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Kotleciki z kalafiora i marchewki – jak zrobić?

  1. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na maśle do miękkości doprawiając solą i pieprzem.
  2. Kalafiora gotujemy do miękkości, po czym rozdrabniamy widelcem.
  3. Marchewkę, cebulę, kalafiora, jajka, natkę pietruszki i skrobię kukurydzianą razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy. Nakładamy łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor.

Kotleciki z kalafiora i marchewki – dodatkowe informacje

Fani panierki na kotlecikach mogą kotleciki obtoczyć w bułce tartej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym
Następny przepis: Kotleciki z kalafiora z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode