Kotleciki warzywno- pieczarkowe
Składniki:
- 250 g grzybów leśnych
- 12 dag obranej surowej marchewki
- 50 g obranego surowego korzenia pietruszki
- 50 g obranego surowego korzenia selera
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- 1 surowe jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej do masy
- sól, pieprz czarny, vegeta – do smaku
- masło do podsmażenia warzyw, grzybów
- olej rzepakowy do smażenia kotlecików
- bułka tarta do obtaczania kotlecików
- cząstki pomarańczy – do dekoracji i polania sokiem kotlecików
Kotleciki warzywno-pieczarkowe – jak zrobić?
-
Obieramy pieczarki i warzywa, myjemy je.
-
Wszystkie warzywa oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach.
-
Wszystkie składniki przesmażamy na maśle do momentu odparowania soku. Studzimy.
-
Dodajemy surowe jajko, posiekaną dymkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy.
-
Moczymy ręce w zimnej wodzie, formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej.
-
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron – na rumiano.
-
Smakują dobrze polane sokiem z pomarańczy. Najlepiej cząstki poukładać przy daniu głównym na talerzu.
-
Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Porady:
Warzywa możemy wcześniej ugotować, zetrzeć. Pieczarki wtedy obsmażamy na maśle z cebulką, czosnkiem.
Dymkę możemy zastąpić białą cebulką lub szczypiorkiem.
Ręce zwilżamy w zimnej wodzie przed robieniem kotlecików, wówczas łatwiej nam je formować.
Pieczarki w sezonie zastępujemy grzybami prawdziwymi, leśnymi.
Kotleciki nie powinny się rozsypywać. Jeśli masa jest zbyt wolna wsypujemy troszkę bułki tartej.
Muszą być dobrze doprawione, ale niezbyt słone.
Kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kotleciki z białą kapustą
Następny przepis: Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym