Kotleciki rybne z piekarnika

Kotleciki rybne z piekarnika

Podążając za trendem zdrowego odżywiania, coraz więcej domowych kucharzy szuka alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To tu na ratunek przychodzą nasze kotleciki rybne pieczone w piekarniku. To lekkie i delikatnie aromatyczne danie, zaskakujące swą prostotą i szybkością wykonania. Idealne na lekki obiad lub kolację, można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To pyszne i zdrowe danie, które zaspokoi apetyt każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Kotlety z mintaja, ryby o delikatnej strukturze, zyskują tutaj zupełnie nowy wymiar, przekonując o tym, że zdrowa kuchnia wcale nie musi być nudna.

Składniki:

  • 1/2 kilograma filetów rybnych – mrożonych lub świeżych, mogą być mieszane lub na przykład z dorsza, tilapii
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • 1 łyżka oleju
  • bułka tarta do panierowania

Kotleciki rybne z piekarnika – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryby rozmrażamy, odciskamy z wody, mielimy. Dodajemy jajko, posiekaną natkę, przyprawy, olej i dosypujemy po trochę bułki tartej – jeśli konsystencja masy jest za rzadka, to dodajemy kolejne łyżki stopniowo. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki i panierujemy bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Kotleciki rybne z piekarnika można podać z sosem koperkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki fantazyjne z piersią kurczaka
Następny przepis: Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode