Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki
Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki to zdrowa i pyszna propozycja zarówno na lunch, jak i na kolację. Przepis jest prosty, a danie pełne białka, dzięki zawartości jaj i soczewicy. Marchewka dodaje kotlecikom słodkości i jest doskonałym źródłem witaminy A. Pieczenie kotletów zamiast smażenia to świetny sposób na zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie. Prosty i szybki do zrobienia, ten przepis na kotlety jajeczne i z soczewicy z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale wszystkim miłośnikom zdrowego jedzenia. Spróbuj sam i przekonaj się jak smakują!
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania około 17 sztuk:
5 jajek gotowanych na twardo
160 g czerwonej soczewicy
150 g marchewki (obranej)
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
30 g siemienia lnianego
2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
olej rzepakowy
bułka tarta
sól
pieprz
Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki – jak zrobić?
- Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy, przekładamy do miski. Jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do soczewicy.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebulki, dodajemy cukier, dusimy po przykryciem 5 minut.
- Podduszoną marchewkę przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy siemię, 2 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, odrobinę pieprzu, około łyżeczkę soli, całość mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego, układamy kotleciki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 40 minut (po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę) bez termoobiegu, na ostatnie 5 minut możemy włączyć termoobieg.
Słowa kluczowe: kotlety jajeczne pieczone, kotlety z soczewicy pieczone
Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki – dodatkowe informacje
Kotleciki możemy usmażyć na rozgrzanym oleju jeśli ktoś woli smażone 🙂
Podajemy z dowolnym sosem lub z ziemniaczkami i surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki rybne z piekarnika
Następny przepis: Kotleciki sojowe