Kotleciki rybne z piekarnika
Podążając za trendem zdrowego odżywiania, coraz więcej domowych kucharzy szuka alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. To tu na ratunek przychodzą nasze kotleciki rybne pieczone w piekarniku. To lekkie i delikatnie aromatyczne danie, zaskakujące swą prostotą i szybkością wykonania. Idealne na lekki obiad lub kolację, można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To pyszne i zdrowe danie, które zaspokoi apetyt każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Kotlety z mintaja, ryby o delikatnej strukturze, zyskują tutaj zupełnie nowy wymiar, przekonując o tym, że zdrowa kuchnia wcale nie musi być nudna.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma filetów rybnych – mrożonych lub świeżych, mogą być mieszane lub na przykład z dorsza, tilapii
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- 1 łyżka oleju
- bułka tarta do panierowania
Kotleciki rybne z piekarnika – jak zrobić?
-
1.
Ryby rozmrażamy, odciskamy z wody, mielimy. Dodajemy jajko, posiekaną natkę, przyprawy, olej i dosypujemy po trochę bułki tartej – jeśli konsystencja masy jest za rzadka, to dodajemy kolejne łyżki stopniowo. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotleciki i panierujemy bułce tartej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Kotleciki rybne z piekarnika można podać z sosem koperkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki fantazyjne z piersią kurczaka
Następny przepis: Kotleciki pieczone z jajek, soczewicy i marchewki