Koreczki z paróweczki
Jeżeli szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski na imprezę, to koreczki z parówek są idealnym rozwiązaniem. Ten uniwersalny przepis doskonale sprawdzi się zarówno na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, jak i rodzinną uroczystość. Koreczki z parówek to wariacja na temat klasycznych koreczków, które mogą być podawane jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Bardzo łatwe do przygotowania, są świetnym sposobem na wykorzystanie parówek, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. To prosty, ale jednocześnie efektowny sposób na wprowadzenie do menu coś nowego i smacznego. Zachęcamy do wypróbowania tej propozycji!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 8 koreczków:
- 2 cienkie parówki cielęce (lub wieprzowe)
- 10 dag sera żółtego
- 2 kromki chleba żytniego
- 4 rzodkiewki
- szczypior
- drewniane wykałaczki
- Dip:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczka ketchupu łagodnego
Koreczki z parówek – jak zrobić?
- Każdą paróweczkę kroimy na 4 równe części. Każdą z uzyskanych ćwiartek parówki nacinamy w kształcie szachownicy z obu brzegów do połowy. Smażymy na rozgrzanym mocno tłuszczu dzięki czemu poszczególne ćwiartki pootwierają się tworząc mini ośmiorniczki.
- Z kromek chleba odkrawamy skórki i kroimy je w niewielkie romby, które smażymy na patelni bez tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Przygotowujemy kostki sera grubości około 1 cm oraz rzodkiewkę przeciętą na połówki.
- Na wykałaczki nakłuwamy kolejno: podsmażony chleb, parówkę, szczypiorek (pasma ułożone na krzyż), żółty ser, rzodkiewkę i znów szczypiorek (ułożony na krzyż).
- Koreczki smakują najlepiej z dipem musztardowo-ketchupowym.
Koreczki z paróweczki – dodatkowe informacje
W wersji dla dzieci można użyć tylko ketchupu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Koreczki warzywno-serowe
Następny przepis: KORECZKI Z PASTĄ Z FETY I CHLEBEM