Konfitura gruszkowa z białą czekoladą
Toczą się jesienne dni, a wraz z nimi nadchodzi sezon owocowy, kiedy gruszki są najsmaczniejsze. Nic więc dziwnego, że ten aromatyczny przepis na konfiturę gruszkową z białą czekoladą kończy się na liście naszych ulubieńców. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie niepowtarzalne połączenie smaków i zapachu sezonowych owoców z delikatnym akcentem czekolady. Konfitura gruszkowa z białą czekoladą to smak, który będzie idealny na ciepłe toast lub jako dodatek do ciast. Pamiętaj, że to nie tylko smak, ale również dobroczynne właściwości gruszek, które są bogate w błonnik, witaminy B2, C, E i potas.
admin
Składniki:
- 1 kg twardych gruszek
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
Konfitura gruszkowa z białą czekoladą – jak zrobić?
- Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w kostkę (około 1x1cm). Polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny.
- Po upływie 30 minut stawiamy gruszki na mały ogień i gotujemy aż całkowicie zmiękną i odparuje część soku który powstanie w pierwszej fazie gotowania.
- Pod koniec gotowania, jak gruszki już są prawie miękkie wrzucamy do garnka połamaną białą czekoladę. Mieszamy do roztopienia się czekolady i gorące przekładamy do wyparzonych słoików.
Słowa kluczowe: konfitura gruszkowa
xxxx – dodatkowe informacje
ja zwykle przygotowuje konfiturę gruszkową z odmiany konferencji