Konfitura Różana

Konfitura Różana

Konfitura różana to słodki rarytas, który doskonale komponuje się zarówno z pieczywem, jak i deserami. Jej wyjątkowy smak i aromat przyciąga wielbicieli delikatnych, kwiatowych smaków. Wykonanie dżemu różanego w domu to prawdziwa sztuka, którą warto opanować, by zaskoczyć swoich gości niecodziennymi smakami. Ten wspaniały dodatek do deserów i pieczywa to prawdziwa gratka dla podniebienia. Przepis na konfiturę różaną jest prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich miłośników różnorodnych smaków. Zróbmy samodzielnie konfiturę różaną po raz pierwszy!

Składniki:

  • (do 3 małych słoiczków po 150g każdy)
  • 250 g płatków róży cukrowej
  • 1l wody
  • 300 g cukru (zwykłego lub nierafinowanego)
  • sok z 1 cytryny

Konfitura różana – jak zrobić?

  1. Płatki róż dokładnie oczyszczamy. W razie gdy białe końce płatków są gorzkie, należy je poodcinać. Płatki wrzucamy do gotującej się wody. Po 5 minutach płatki wyciągamy z wody łyżką cedzakową i przekładamy je do miski. Do gotującej się różanej wody dodajemy cukier. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż woda zgęstnieje i będzie miała konsystencję syropu. Do syropu dodajemy sparzone płatki róż. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, często mieszając. Odstawiamy konfiturę do wystudzenia. Ponownie zagotowujemy, dodając sok z cytryny, jest on bardzo ważnym dodatkiem, nie tylko podkreśla smak konfitury, ale także wydobywa z płatków piękny kolor. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy.

xxxx – dodatkowe informacje

Ten przepis na konfiturę różaną pochodzi ze strony: http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Konfitura-z-platkow-rozy-tarte-platki-rozy-cukier.html


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura gruszkowa z białą czekoladą
Następny przepis: Konfitura z aronii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode