Konfitura gruszkowa z białą czekoladą

Konfitura gruszkowa z białą czekoladą

Toczą się jesienne dni, a wraz z nimi nadchodzi sezon owocowy, kiedy gruszki są najsmaczniejsze. Nic więc dziwnego, że ten aromatyczny przepis na konfiturę gruszkową z białą czekoladą kończy się na liście naszych ulubieńców. To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie niepowtarzalne połączenie smaków i zapachu sezonowych owoców z delikatnym akcentem czekolady. Konfitura gruszkowa z białą czekoladą to smak, który będzie idealny na ciepłe toast lub jako dodatek do ciast. Pamiętaj, że to nie tylko smak, ale również dobroczynne właściwości gruszek, które są bogate w błonnik, witaminy B2, C, E i potas.

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny

Konfitura gruszkowa z białą czekoladą – jak zrobić?

  1. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazdek nasiennych, kroimy w kostkę (około 1x1cm). Polewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny.
  2. Po upływie 30 minut stawiamy gruszki na mały ogień i gotujemy aż całkowicie zmiękną i odparuje część soku który powstanie w pierwszej fazie gotowania.
  3. Pod koniec gotowania, jak gruszki już są prawie miękkie wrzucamy do garnka połamaną białą czekoladę. Mieszamy do roztopienia się czekolady i gorące przekładamy do wyparzonych słoików.

Słowa kluczowe: konfitura gruszkowa

xxxx – dodatkowe informacje

ja zwykle przygotowuje konfiturę gruszkową z odmiany konferencji


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura czereśniowa
Następny przepis: Konfitura Różana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode