Konfitura czereśniowa

Konfitura czereśniowa

Konfitura czereśniowa jest klasycznym dodatkiem, który dodaje słodkiego smaku do naszych posiłków. Idealna do naleśników, tostów, ciast i deserów – ten domowy przysmak absolutnie wszyscy pokochają. Wykonanie tej smakowitej konfitury to również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych czereśni. Zapach świeżych czereśni mieszających się z cukrem to po prostu aromat dzieciństwa. Ugotowane na wolnym ogniu, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, czereśnie puszczają sok, tworząc niezwykle aromatyczną mieszankę. Po dobraniu odpowiednich proporcji składników, możemy uzyskać konfiturę o idealnym, słodko-kwasowym smaku. Bez wątpienia, konfitura czereśniowa to ulubione, domowe smakołyki!

Składniki:

  • 3 kilogramy czereśni (u mnie różne odmiany)

    100 mililitrów wody

    500 gramów cukru (lub mniej, jeśli czereśnie były bardzo słodkie)

    pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Konfitura czereśniowa – jak zrobić?

  1. Owoce umyć, przebrać, oderwać ogonki i wypestkować.
  2. Czereśnie umieścić w garnku o grubym dnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 2 godziny. Po tym czasie odstawić na dobę.
  3. Po dobie odlać większość soku, zagotować owoce, dodając stopniowo cukier i kwasek cytrynowy. Gotować około pół godziny.
  4. Przełożyć przygotowaną konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem.

Konfitura czereśniowa – dodatkowe informacje

Z odlanego soku można zrobić galaretkę do słoików (trzeba dodać żelfix), rozcieńczając zrobić kompot do wypicia od razu, lub po dodaniu żelatyny wykorzystać jako galaretka np. na ciasto czy sernik na zimno. Nie trzeba dodawać cukru, jest naturalnie słodki i pyszny od owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kompot z wiśni na zimę
Następny przepis: Konfitura gruszkowa z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode