Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów to nie tylko delikatny i kremowy dodatek do pieczywa, ale również pełna smaku i nuty tropikalnej elegancji alternatywa dla tradycyjnych kremów. Doskonale sprawdza się zarówno w przypadku codziennych deserów, jak i wielkich wydarzeń – jako krem do tortów na przyjęcia wyszukane i okazje specjalne. Wiórki kokosowe łączą się z resztą składników, tworząc wspaniały, jedwabisty krem, który może być stosowany do różnych wypieków. Ten przepis oferuje smaczny sposób na eksperymentowanie z tradycyjnymi składnikami cukierniczymi za pomocą tropikalnego składnika jakim jest kokos.

Składniki:

  • 2 suche bułki kajzerki (inne pszenne bułki mogą być użyte)
  • 3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych
  • 200g masła
  • 125g margaryny (można zastąpić masłem lub zmniejszyć ilość)

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów – jak zrobić?

  1. Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, a pozostałą 1 szklankę zagotować z cukrem oraz wiórkami. Dodać rozmoczone bułki. Masę podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Następnie w misce należy utrzeć masło z margaryną. Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę bułkowo-kokosową i całość zmiksować na puszysty krem. Krem od razu po przygotowaniu nadaje się do zastosowania. (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 10-15 minut wcześniej.)

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tortu o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowy Likier Malibu
Następny przepis: Kokosowy Raj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode