Kokosowy Likier Malibu

Kokosowy Likier Malibu

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić likier kokosowy Malibu w domu? Przedstawiamy przepis, który pozwoli Ci cieszyć się kokosowym smakiem bez konieczności udania się do sklepu. Wykorzystasz do jego przygotowania wiórki kokosowe i spirytus, a także mleko – jeżeli tylko tego pragniesz. Przygotowany według naszych wskazówek likier będzie idealnie naśladował smak oryginalnego Malibu i z pewnością zaskoczy twoich gości swoim oryginalnym smakiem. Dlatego też, jeśli jesteś fanem tego słodkiego trunku, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj swój własny, domowy likier kokosowy i ciesz się nim kiedy tylko zechcesz.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych (1 duża paczka lub 2 małe)
  • 250 ml spirytusu (ja użyłam wódki 60%)
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Kokosowy likier malibu – jak zrobić?

  1. Wiórki przesypujemy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem lub wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 7 dni nawet do 1 miesiąca. Im dłużej wiórki będą w słoiku, tym oddadzą większy aromat spirytusowi.
  2. Po upływie odpowiedniego czasu wiórki odsączamy np. przez ściereczkę. Łączymy razem oba mleka, dodajemy spirytus kokosowy i mieszamy. Likier przelewamy do butelki i pijemy schłodzony.

Kokosowy Likier Malibu – dodatkowe informacje

Wiórki z malibu można wykorzystać do wybranego wypieku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowo - bezowe ciasteczka
Następny przepis: Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode