Kokosowy Raj

Kokosowy Raj

Kokosowy Raj to dający ukojenie zakątek dla kubków smakowych. Przepis ten jest wizytówką egzotyki, w której swój urok mieszają nuty tropikalne z wyrafinowanym smakiem. Idealny na rozgrzewanie zimnych wieczorów czy orzeźwianie w upalne dni, ten koktajl z pewnością przyniesie Ci chwilę wytchnienia. Rozkoszuj się harmonią smaków i bogactwem składników, które tworzą ten niesamowity napój. Wyjątkowy smak Kokosowego Raju z całą pewnością zadowoli nie tylko miłośników smaku kokosa. Przygotowanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania. Oto przepis:

Składniki:

  • Ciasto:
  • – 50 dag. mąki
  • – 25 dag. margaryny
  • – 3/4 szkl. cukru pudru
  • – 3 łyżki gęstej śmietany
  • – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 4 żółtka
  • – c. waniliowy
  • Do jednej części ciasta:
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • Ciasto kokosowe:
  • – 7 białek
  • – 25 dag. kokosów
  • – 22 dag. cukru
  • – 500 ml. słodkiej śmietany
  • Ciasto miodowe:
  • – 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • – 2 1/3 szkl. mąki
  • – 15 dag. margaryny
  • – 1/2 szkl. cukru
  • – 2 łyżki miodu
  • – 1 łyżeczka sody
  • – 1 jajo
  • Masa kawowa:
  • – 1 1/2 masła
  • – 1 szkl. cukru pudru
  • – 1 żółtko
  • – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • – 1 1/2 łyżki gorącego mleka

Kokosowy raj – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, siekamy z margaryną, dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na dwie części.

    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody- dodajemy tylko do jednej części ciasta.
  2. 2.
    Ciasto kokosowe: cukier, śmietanę, kokosy wkładamy do rondla i gotujemy przez 5-10 min. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnych kokosów.
  3. 3.
    Na blachę dajemy jedną część ciasta- ciasto jasne, później kokosowe. Z drugiej części ciasta- ciemnego formujemy 6 wałków na długość blaszki i układamy na ciasto kokosowe. Pieczemy 50 min.
  4. 4.
    Ciasto miodowe: wyrabiamy ciasto i pieczemy dwa placki.
  5. 5.
    Masa kawowa: dokładnie ucieramy masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Kawę z mlekiem rozpuszczamy i studzimy. Następnie do utartego masła dodajemy zimna kawę.

Kokosowy Raj – dodatkowe informacje

Ciasto możemy polać polewą czekoladową i posypać kokosami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów
Następny przepis: Kokosowy pudding chia z opuncją figową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode