Kokosowy Raj
Kokosowy Raj to dający ukojenie zakątek dla kubków smakowych. Przepis ten jest wizytówką egzotyki, w której swój urok mieszają nuty tropikalne z wyrafinowanym smakiem. Idealny na rozgrzewanie zimnych wieczorów czy orzeźwianie w upalne dni, ten koktajl z pewnością przyniesie Ci chwilę wytchnienia. Rozkoszuj się harmonią smaków i bogactwem składników, które tworzą ten niesamowity napój. Wyjątkowy smak Kokosowego Raju z całą pewnością zadowoli nie tylko miłośników smaku kokosa. Przygotowanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania. Oto przepis:
admin
Składniki:
- Ciasto:
- – 50 dag. mąki
- – 25 dag. margaryny
- – 3/4 szkl. cukru pudru
- – 3 łyżki gęstej śmietany
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 4 żółtka
- – c. waniliowy
- Do jednej części ciasta:
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- Ciasto kokosowe:
- – 7 białek
- – 25 dag. kokosów
- – 22 dag. cukru
- – 500 ml. słodkiej śmietany
- Ciasto miodowe:
- – 2 łyżki kwaśniej śmietany
- – 2 1/3 szkl. mąki
- – 15 dag. margaryny
- – 1/2 szkl. cukru
- – 2 łyżki miodu
- – 1 łyżeczka sody
- – 1 jajo
- Masa kawowa:
- – 1 1/2 masła
- – 1 szkl. cukru pudru
- – 1 żółtko
- – 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- – 1 1/2 łyżki gorącego mleka
Kokosowy raj – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, siekamy z margaryną, dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na dwie części.- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody- dodajemy tylko do jednej części ciasta.
-
2.
Ciasto kokosowe: cukier, śmietanę, kokosy wkładamy do rondla i gotujemy przez 5-10 min. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnych kokosów. -
3.
Na blachę dajemy jedną część ciasta- ciasto jasne, później kokosowe. Z drugiej części ciasta- ciemnego formujemy 6 wałków na długość blaszki i układamy na ciasto kokosowe. Pieczemy 50 min. -
4.
Ciasto miodowe: wyrabiamy ciasto i pieczemy dwa placki. -
5.
Masa kawowa: dokładnie ucieramy masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Kawę z mlekiem rozpuszczamy i studzimy. Następnie do utartego masła dodajemy zimna kawę.
Kokosowy Raj – dodatkowe informacje
Ciasto możemy polać polewą czekoladową i posypać kokosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów
Następny przepis: Kokosowy pudding chia z opuncją figową