Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

Słodycz i ciepło tropików skumulowane w jednym daniu – oto esencja naszego przepisu na kokosowe krewetki z salsą mango-habanero. To propozycja dla smakoszy egzotycznych, ostrych doznań. Słodkie, kremowe krewetki obtoczone w kokosie, podane z ostrą, owocową salsą, to proste danie, które przeniesie Cię smakiem w egzotyczne, tropikalne miejsca. Wspaniały koktajl smaków mango i habanero tworzy wyjątkowe tło dla delikatnych krewetek. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób nie polubić. Przygotuj się na wspaniałą podróż kulinarną!

Składniki:

  • 12 dużych surowych krewetek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1,5 szklanki oleju do smażenia krewetek
  • Ciasto do panierowania krewetek:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko eko
  • 100 ml jasnego piwa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Panierka:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Salsa:
  • 1 duże dojrzałe mango lub 3/4 szklanki pure z mango (bez dodatku cukru)
  • kawałek papryczki habanero lub innej czerwonej chilli (ilość wg uznania)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka gałązek kolendry (ilość wg uznania)
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli

Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero – jak zrobić?

  1. Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet krewetki. Następnie umyć krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać solą i pieprzem.
  2. Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno mieć konsystencję śmietany.
  3. Oddzielnie wymieszać składniki panierki.
  4. Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia oleju.
  5. Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.
  6. Smażyć krewetki na głębokim oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym.
  7. Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania krewetek podać w osobnym naczyniu.
  8. Przygotowanie salsy:
  9. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.
  10. Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce oleju.
  11. Mango, papryczkę, ocet i kolendrę zmiksować, na gładką masę.
  12. Następnie dodać do salsy usmażoną cebulę. Dodać sól do smaku.

Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero – dodatkowe informacje

Uwaga – papryczkę (bez pestek) dodaj w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Ja dodałem zaledwie 1:10 papryczki habanero i salsa była ostra. Salsa powinna mieć owocowo-ostry smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowe czekoladki Rafaello
Następny przepis: Kokosowe markizy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode