Kokosowe markizy

Kokosowe markizy

Kokosowe markizy to pyszna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. To delikatne kruche ciasteczka o słodkim, kokosowym smaku, które idealnie sprawdzają się jako przekąska do popołudniowej kawy. Są łatwe do przygotowania, a dodatek płatków kokosowych nadaje im wyjątkowego charakteru. Ciasteczka te są popularnym wyborem na rodzinne spotkania. Można je także spotkać w asortymencie sklepów, jak chociażby w sieci Biedronka. Kokosowe markizy z pewnością przypadną do gustu wszystkim szukającym oryginalnych smaków. Przygotowanie tego słodkiego specjału, choć proste, wymaga precyzji i skupienia, dzięki czemu jest to również świetna okazja do kulinarnego eksperymentu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 17,5 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • budyń czekoladowy
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6,5 dag wiórków kokosowych
  • Masa:

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • ok. 1/2 szkl. mleka w proszku
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 12,5 dag masła
  • odrobina olejku migdałowego
  • Polewa: 4 łyżki cukru

  • 10 dag margaryny
  • 2-3 łyżki kakao
  • kolorowa posypka i wiórki kokosowe do dekoracji

Kokosowe markizy – jak zrobić?

  1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gęste gładkie ciasto.
  2. Dzielimy na kawałki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 °C.
  3. Masa: masło ucieramy. Dodajemy przesiane mleko i cukier puder. Wsypujemy wiórki i wlewamy olejek. Ucieramy.
  4. Na połowę ciastek nakładamy ok. 1-cm warstwę masy. Przykrywamy pozostałymi ciastkami.
  5. Przygotowujemy polewę: margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, 3 łyżki wody i kakao. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy i polewamy markizy. Część posypujemy kolorową posypką, część wiórkami.

Kokosowe markizy – jak zrobić?

  • 1.
    Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gęste gładkie ciasto.
  • 2.
    Dzielimy na kawałki. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 °C.
  • 3.
    Masa: masło ucieramy. Dodajemy przesiane mleko i cukier puder. Wsypujemy wiórki i wlewamy olejek. Ucieramy.
  • 4.
    Na połowę ciastek nakładamy ok. 1-cm warstwę masy. Przykrywamy pozostałymi ciastkami.
  • 5.
    Przygotowujemy polewę: margarynę roztapiamy, dodajemy cukier, 3 łyżki wody i kakao. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy i polewamy markizy. Część posypujemy kolorową posypką, część wiórkami.

Słowa kluczowe: markizy biedronka

Kokosowe markizy – dodatkowe informacje

● Ciastka markizy biedronka możemy przełożyć masą przygotowaną na bazie budyniu śmietankowego.

● Zamiast polewy kakaowej można użyć polewy krówkowej (wtedy markizy biedronka będą jeszcze słodsze).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero
Następny przepis: Kokosowy budyń na mleku sojowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode